Kuchnia nasza powszednia: gęś po rodacku

Tuszka gęsi zatorskiej nadziewana mięsem (najlepiej karczkiem i wątróbką).

Kuchnia nasza powszednia: drożdżowe z kruszonkąCiasto, jak u babci. Proste, takie wprost do kawy, mleka, kakao lub herbaty przy podwieczorku.

Kuchnia nasza powszednia: jagodziankiJagody jeszcze są. Świeże lub mrożone. Ewentualnie można użyć borówki amerykańskie. Trochę pracy i mamy swój dodatek do porannej kawy lub podwieczorka.

Kuchnia nasza powszednia: małosolne lub kiszone

Kuchnia nasza powszednia: falafelProponuję coś ze Wschodu. W dodatku bezmięsnego, a więc idealne na piątek. I smakuje zarówno na gorąco, jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako np. drugie śniadanie do pracy.

Kuchnia nasza powszednia: botwinkaZ definicji botwina lub botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Nazwą „botwinka” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem. I to bardzo wiosenna zupa.

Kuchnia nasza powszednia: piaskowa babkaNiespodziewani goście wpadną niedługo do naszego domu, a my nic nie mamy na poczęstunek? Na słodko proponuję prostą babkę piaskową w wersji cynamonowej. Prosta i dobra…

Kuchnia nasza powszednia: grochówka na boczku wędzonymGrochówka jest prosta i zawsze smaczna. Ma wiele wersji, można więc próbować przygotować ją nieco inaczej. Na początek proponuję na pokrojonym boczku.

Kuchnia nasza powszednia: pieczonkiPotrawa znana kiedyś głównie na Jurze. Szybki, smaczny i sycący obiad lub potrwa na wieczorną biesiadę.