Kuchnia nasza powszednia: zupa z buraków po mojemuCodzienny stół: mamy wywar mięsny (rosół), są piękne czerwone buraczki, do tego kilka ziemniaków, odrobina śmietanki i już mamy super zupkę o pięknym kolorze.

Kuchnia nasza powszednia: pieczeń rzymskaPieczeń rzymska czyli klops. Robi się ją z kuli mielonego mięsa, nierzadko wkładając do środka gotowane jaja. Aby zrobić dobrą rzymską pieczeń, najlepiej jest kupić trochę mięsa wieprzowego i trochę wołowego (w sumie kilogram) i poprosić o zmielenie na miejscu lub – jeśli mamy w domu maszynkę do mięsa – zmielić je we własnej kuchni. Jeśli nie mamy takiej możliwości, kupmy wieprzowe mięso mielone w sklepie. Taka pieczeń pięknie się prezentuje i jest naprawdę smaczną alternatywą dla mielonych kotletów. Można  ją podawać na gorąco do obiadu z sosem bądź na zimno jako dodatek do pieczywa.

Kuchnia nasza powszednia: nocny chlebekByć może wielu z nas ma wspomnienie ze swojego dzieciństwa pysznego, wiejskiego, okrągłego chlebka, który świeży można było jeść jedynie z masłem i szklanką mleka. Nic więcej nie było potrzeba. Twarda, chrupiąca skórka, najlepsza piętka i gruba pajda chleba... Można sobie przypomnieć tamte czasy, piekąc własny chlebek. Roboty w sumie niedużo, a i tak większość pracy wykonają drożdże, najwygodniej w nocy. Wykorzystałem do wypieku typową mąkę (typ: 500), choć podobno jeszcze lepszy jest chleb z mąką typ: 650. Spróbuję.

Kuchnia nasza powszednia: jaja po benedyktyńsku z ziemniakamiDanie powstało pod koniec XIX w Nowym Jorku, w słynnym hotelu Waldorf. Do tego właśnie hotelu cierpiąc na okropnego kaca, wstąpił pewnego poranka na śniadanie emerytowany broker z Wall Street, Lemuel Benedict. Zamówił tosty, jajka w koszulce, podsmażony bekon i sos holenderski. Zachwycony takim połączeniem smaków ówczesny szef kuchni tegoż hotelu, Oscar Tschirky, na stałe wprowadził je do menu i tym samym rozsławił na cały świat. Ja proponujemy wersję obiadową w wersji bezmięsnej.

Kuchnia nasza powszednia: klasyczne mieloneKotlety mielone z cebulą to klasyczne domowe kotlety mielone. Przepis na kotlety mielone z cebulą ma każda mama i babcia, są daniem tradycyjnym w większości domów w Polsce. Podstawą każdego kotleta mielonego jest mięso, jajka, bułka i cebula. Reszta zależy już tylko od inwencji i pomysłowości.

Kuchnia nasza powszednia: kluski śląskie po mojemuZasadniczo wystarczą ugotowane ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia i mąka ziemniaczana i już mamy podstawę do samodzielnego dania (z sosem) lub jako dodatek do mięs. Do przygotowania klusek śląskich można też dodać (choć niekoniecznie) całe jajko lub żółtko.

Kuchnia nasza powszednia: schabowy pieczarkowyZamiast tradycyjnego schabowego od czasu do czasu proponuję spróbować schabowego w wersji z pieczarkami.

Kuchnia nasza powszednia: pierogi z seremNie ma chyba takie osoby, która nie lubiłaby pierogów. Bez wątpienia najsmaczniejsze są te, które zrobimy same. Trochę wprawy i... pychota.

Kuchnia nasza powszednia: owocowe pierogiKiedy już mamy trochę dość mięsa, albo jest piątek, wtedy na obiad proponuję pierogi. Np. z owocami. Niemal ostatnim rzutem na taśmę kupiłem świeże truskawki, które już się kończą w tym roku. Zawsze można użyć mrożonych, mogą też być jeżyny, jagody, pokrojone w ósemki jabłka, wiśnie, czereśnie itd. Oczywiście trzeba wydrylować pestki.