Kuchnia nasza powszednia: racuchy z jabłkamiTo tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z krojonym jabłkiem (czasem z dodatkiem cynamonu lub goździków).

Kuchnia nasza powszednia: obwarzanki

Kuchnia nasza powszednia: chleb codziennyBardzo stara prawda: nie ma to, jak własny chlebek, który świetnie pachnie, nie ma polepszaczy, można też dodawać do niego ziarna według swojego pomysłu. A przy tym jest prosty w wykonaniu, choć potrzeba trochę czasu, by wyrósł.

Kuchnia nasza powszednia: prosta zupa - krem z dyniTo warzywo dostępne jest szczególnie jesienią.

Domowy makaron niedzielnyDomowy makaron smakuje nieporównywalnie lepiej, niż makaron ze sklepu. W tym konkretnym przypadku, jak widać, tradycja wygrywa z wygodą i nowoczesnością.

Rosół po mojemuTypowy niedzielny obiad? Rosół! Rzecz w tym, że nie ma jednego właściwego sposobu na tę pyszną zupę – niemal każdy ma na niego swój sprawdzony sposób.

Kuchnia nasza powszednia: tatarczuchTatarczuch to słodki, ciemny chleb wypiekany z mąki gryczanej. Wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego.

Kuchnia nasza powszednia: kołocz plebanijny z serem

Kuchnia nasza powszednia: gęś po rodacku

Tuszka gęsi zatorskiej nadziewana mięsem (najlepiej karczkiem i wątróbką).